Țara din Europa care scade prețul la benzină și motorină prin lege. Soluția care ar face minuni în România
Guvernul francez a anunțat o măsură cel puțin interesantă.
Statul francez intenționează să permită comercianților cu amănuntul să vândă carburanți în pierdere – chiar dacă legislația franceză interzice în prezent acest lucru – în speranța că această măsură va duce la scăderea prețurilor la pompă pentru consumatori, scrie The Local.
Prim-ministrul Franței, Élisabeth Borne, a anunțat sâmbătă că retailerii francezi de carburanți vor avea în curând – pentru o perioadă limitată de timp – permisiunea de a vinde benzină și motorină în pierdere, într-un efort de a lupta împotriva creșterii prețurilor.
“Această măsură inedită ne va oferi rezultate concrete pentru cetățenii francezi, fără a subvenționa carburanții”, a declarat în weekend premierul Elisabeth Borne pentru cotidianul Le Parisien.
Vânzarea carburanților în pierdere ar putea duce la economii de până la “o jumătate de euro pe litru de benzină”, potrivit unei estimări oferite duminică la RTL de purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Olivier Véran.
În prezent, comercianții cu amănuntul nu pot vinde carburanți în pierdere, în conformitate cu o lege din 1963, concepută în parte pentru a proteja comercianții cu amănuntul mici și independenți.
Pentru a pune în aplicare acest plan, Parlamentul francez va trebui, prin urmare, să voteze o relaxare a legii pentru o perioadă scurtă de timp.
Cu cât au crescut prețurile?
Începând de luni, prețul mediu al motorinei în Franța era de 1,95 euro pe litru, iar prețul mediu al benzinei era de 1,96 euro pe litru.
Prețul carburanților a început să crească din nou în Franța. După o perioadă de acalmie în timpul verii, săptămânalul economic Les Echos a anunțat că motorina a crescut cu peste 0,20 euro în ultimele două luni, iar benzina a crescut cu 0,12 euro.
Miniștrii francezi au insistat asupra faptului că prețurile mai mari se datorează factorilor de pe piața mondială a petrolului, inclusiv reducerilor de producție din Arabia Saudită și Rusia, inundațiilor devastatoare din Libia și previziunilor privind o ofertă și mai scăzută în trimestrul al patrulea.
Până în prezent, guvernul francez a impus limite de preț și a cerut grupurilor să prelungească vânzările la preț de cost pentru a încerca să atenueze durerea, îndemnând marii vânzători de carburanți să dea dovadă de “solidaritate” față de șoferi.
Gigantul petrolier TotalEnergies – care administrează o treime din benzinăriile franceze – a declarat că va menține prețurile pentru benzină și motorină la 1,99 euro pe litru până anul viitor.
În Franța, creșterea costurilor carburanților a declanșat mișcări sociale, și anume protestele “Vestelor galbene” din 2018-2019, care au avut loc după planurile pentru o nouă taxă pe carburanți.